Multumim partenerilor nostri
Rompetrol – KMG International

pentru sustinerea in constructia salinei artificiale de care vor beneficia cei peste 130 de copii inscrisi in asociatie, salina putând primi si alți adulți și copii din toată țara, care au nevoie de această terapie.

Salina este deschisă de Asociaţia "De profesie, OM" cu sprijinul Rompetrol – KMG International la sediul din Băicoi, str. Independenţei, nr. 5, Prahova, iar ședinţele de haloterapie se fac cu respectarea normelor. Concentraţia de sare din încăpere este de 10 ori mai mare decât în salinele naturale, ceea ce face ca timpul destinat terapiei sa fie doar de 45 minute. Salinitatea crescută conferă calități dezinfectante, antioxidante, antiinflamatorii și mucolitice.

KMG Rompetrol 

Haloterapie

Salina Himalaya Băicoi este o salina artificiala cu cărămizi de sare din Himalaya, sare marină şi halogenerator.

Este deschisă de un Asociaţia "De profesie, OM" în sediul din Băicoi, str. Independenţei, nr. 5, Prahova, iar ședinţele de haloterapie se fac cu respectarea normelor. Concentraţia de sare din încăpere este de 10 ori mai mare decât în salinele naturale, ceea ce face ca timpul destinat terapiei sa fie doar de 45 minute. Salinitatea crescută conferă calități dezinfectante, antioxidante, antiinflamatorii și mucolitice.

Haloterapia este o formă de medicina alternativa, care foloseşte proprietăţile benefice ale sării pentru a trata natural diverse patologii.  ​Este un tratament natural adjuvant, asupra căruia garantăm efecte imediate. Haloterapia se face în camere special amenajate din punct de vedere al umidității, temperaturii, ventilației și concentrației de aerosoli salini uscați. Studiile spun ca terapia cu aerosoli salini nu este eficientă fară halogenerator.  Halogeneratorul este un echipament medical avansat, conectat la senzori speciali astfel încât concentrația de sare din halocameră să fie monitorizată în permanență.

Salina artificiala este  dotata cu un halogenerator PrizSalt+Prisma, acesta fiind unul dintre cele mai moderne halogeneratoare de aerosoli uscati salini. Conceput în scop terapeutic, incorporeaza tehnologie de ultima generatie și reprezinta cheia terapiei cu aerosoli salini. Acesta mentine concentratia de sare constanta pe durata intregii sedinte de haloterapie, care reprezinta inhalarea de aerosoli uscati.

Salina Himalaya Băicoi este un spatiu destinat haloterapiei active, destinat atat copiilor, cat si adultilor, pentru ameliorarea simptomelor de astm bronsic, rinita alergica, viroze respiratorii, raceli sezoniere, apnee, bronsita asmatiforma, sinuzita, faringita, amigdalita cronice, boli ale pielii, anxietate, depresie si multe alte afectiuni. 

Medicina Holistica va reprezenta ideea centrala a vindecării.

Amenajarea salinei a fost făcută la cele mai inalte standarde de constructie, apelandu-se la o firma specializata in amenajarea salinelor de suprafata HIMALAYASALT 

Peretii sunt tapetati la propriu cu sare de Himalaya, o sare pura, nerafinata si neprelucrata, iar impreuna cu aerosolii salini uscati proveniti de la halogenerator , formeaza un microclimat stabil, aseptic, unde factori ca, temperatura si umiditatea, sunt atent monitorizati.

Halogeneratorul

Eficacitatea terapeutica este asigurată de echipamentul medical brevetat și folosit la nivel mondial.  ​Halogeneratorul macină sarea specială și dispersează particule fine în microsalină.

Amenajarea

Ambientul deosebit, culorile şi muzica atent alese, transformă cele 45 de minute de terapie înt-un moment de relaxare şi evadare din cotidian. De asemenea salina dispune de 4 biblioteci astfel încât timpul petrecut să fie unul de cea mai bună calitate. ​​​Conform studiilor cele 45 de minute petrecute în microsalină echivalează cu 4-5 ore petrecute într-o salină naturala.

U.S Salt Therapy Association a clasificat terapia cu sare uscată în speleoterapie, în peșteri sau alte spații naturale, sau haloterapie, în camere special construite.

Haloterapia la rândul ei poate fi realizată în camere active sau pasive. 

Haloterapia activă este ceea ce oferim noi la Salina Himalaya Băicoi. Haloterapia sau terapia salina este o metoda terapeutica ce presupune utilizarea aerosolilor de sare in tratamentul afectiunilor respiratorii.

Cum funcționează?

Pe parcursul ședinței de haloterapie, particulele fine saline se depun pe mucoasa aparatului respirator și ORL.

Sarea este formată în procent de 98% din ioni de Clor și Sodiu. Clorul are rolul de a dezinfecta suprafața mucoaselor iar Sodiu are rolul de a atrage apa din interstiții, fluidificând secreţiile bronşice.   Impurităţile din căile respiratorii sunt eliminate atât în timpul ședinței cât și după, prin tuse, strănut sau rinoree.

Cromoterapia, vindecarea prin lumina si culoare, este o forma de terapie altenativa care foloseste culorile pentru a induce diferite stari in organism , care favorizeaza preventia sau vindecarea unor afectiuni.

Aromaterapia este o terapie complementara, o metoda holistica de tratament. Foloseste materiale de plante aromatice și uleiuri de plante, inclusiv uleiuri esențiale, și alți compuși de aromă pentru îmbunătățirea bunăstării psihice sau fizice.

Meloterapia este o forma de terapie nonverbala ,benefica pentru mentinerea sanatatii fizice si psihice si care se adreseaza tuturor categoriilor de vârstă.

Program şi reguli

Şedinţele se fac pe baza programărilor telefonice.  Şedinţele de terapie încep la ore fixe, vă rugăm să anunțați telefonic dacă întârziați sau nu puteţi ajunge.

 Vă rugăm să aveți părul prins și să il prindeți și pe al copiilor, este neplăcut să se joace copiii printre fire de păr.

Vă rugăm să nu intrați cu geanta sau cu mâncare în interiorul camerei cu sare.

Responsabilitatea supravegherii copiilor pe durata ședinței revine părinților sau însoțitorilor.

Este important să îi supravegheați pe copii în așa fel încât să nu se lovească, să nu le pătrundă sare în ochi, să nu arunce cu sare şi să nu intre în conflict cu cei din sală.

Asiguraţi-vă că prietenii/rudele care vă însoţesc se informează referitor la afecţiunile în care haloterapia NU este recomandată.

Programul salinei este zilnic între orele 09.00 - 20.00.

Programările se fac la numărul de telefon: 0785434348 - Asociaţia De profesie, Om

Adresa salinei este Băicoi, str. Independenţei nr. 5, Prahova

Asociaţia îşi rezervă dreptul de a selecta beneficiarii salinei.

Recomandări medicale pentru eficiența terapeutică

Este indicat să consultaţi un medic specialist pneumolog înainte de a începe şedinţele de haloterapie. Efectele benefice ale haloterapiei nu se observa după doar o şedinţă, asemenea salinelor naturale este necesară o cură de cel puţin 10 şedinţe. Consumul de lichide în timpul și după haloterapie (~30 minute) nu este indicat.

Vă rugăm încurajații pe copii să sufle nasul, atât în timpul cât și după sesiunea de terapie. Este posibil să experimentaţi o senzaţie de uscăciune a cailor respiratorii în timpul sau după haloterapie, este normal. Vă rugăm să ne aduceţi la cunoştinţa orice efect secundar al terapiei (pozitiv sau nu). 

Pentru persoanele cu ten/piele uscată: folosiţi creme mai grase după terapie; efectul durează doar cât timp faceţi terapia.

Studiile spun ca dupa o sedinta de haloterapie efectele dureaza 24 ore, iar dupa o cura de 10-15 sedinte cu frecventa zilnica 2-3 luni.

Copii - Imunitate 

Cură de 7-10 şedinţe, zilnic **dacă nu apar efecte negative precum iritaţia ochilor sau a gâtului . Durata şedinţei: 30-45 minute, în funcţie de vârstă, patologie actuală şi efectul dorit. O şedinţă săptămânală de întreţinere a efectului antiinflamator şi pentru a curăţa mucoasele de eventualii agenţi patogeni. O ședinţă atunci când apar primele simptome – nas înfundat, primele mucozităţi limpezi.

Adulti - Imunitate 

Cură: 10-15 şedinţe, în funcţie de patologie actuală şi efectul dorit . Durata şedinţei: 45-60 minute. Frecvenţa şedinţelor diferă în funcție de patologie și evoluție. Patologie cronică (astm, rinita, alergie, bronșită, etc) - o ședință la 2 sau 3 zile, timp de minim 3 luni.

Beneficiile haloterapiei

Beneficiarii direcţi ai tratamentului cu particule saline sunt pielea şi căile respiratorii.
Patologiile care se pot trata într-o halocameră sunt multiple, haloterapia având un impact masiv asupra vieții unei persoane cu simptome precum tuse, rinoree, otită, durere, dispnee şi nu numai.
Studiile au demonstrat ca microparticulele de sare au efect antibacterian, antiinflamator, dezinfectant și mucolitic.

Beneficii

Ionii de clor şi iod au efect bactericid și virucid asupra virusului gripal, a stafilococului şi streptococului şi a bacilului pneumococic. Realizată în tandem cu medicina alopată, ședințele de haloterapie elimină focarul infecțios de la nivelul căilor respiratorii.

Inhalarea ionilor iod-clor duc la îmbunătăţirea activităţii arborelui bronşic până la nivel alveolar, ducând la creşterea imunităţii organismului. Simptomatologic, ionii de Clor și de Sodiu din compoziția sării, duc la dispariția dispneei şi a tusei, la fluidificarea secreţiei bronşice şi la îmbunătăţirea rezultatelor testelor exploratori pulmonare.

Analizele pacienților cu teren alergic raportează scăderea eozinofilelor din sânge, un semn al dispariţiei substanţei alergice din organism.

Noile studii realizate de pacienții cu COVID-19 asupra impactului gargarei cu soluție salina hipertonă au relevat scăderea intensității simptomelor asociate formelor ușoare ale bolii și totodată scurtarea evoluției cu cca. 2-3 zile.

Afecțiunile asupra cărora studiile clinice au dovedit efectele benefice ale aerosolilor salini uscați:

PATOLOGII RESPIRATORII

Astm
Bronşită Cronică
Alergii respiratorii
Sinuzită
Rinită alergică
Pneumonie
Tuse tabacică

PATOLOGII INFECȚIOASE

Infecții bronho-pulmonare
Răceală
Tuse
Infecții virale​
Gripă
Otită
Rinită
Infecții ale sinusurilor

PATOLOGII DERMATOLOGICE

Dermatita
Psoriazis
Urticarie

PATOLOGII NEUROLOGICE

Stres
Depresie
Migrenă
Stări letargice
Fatigabilitate

Haloterapia ajută organismul datorită efectelor de stimulare a producţiei și potenţare a efectelor macrofagelor şi fagocitelor.

Acestea sunt celule din organismul nostru care luptă împotriva agenţilor patogeni.

Sarea nu este o substanţă magică, nu vă putem garanta că după efectuarea unei cure, acesta nu se va mai îmbolnăvi.

Studiile extensive menţionează că, după efectuarea curei şi a şedinţelor de întreţinere săptămânale, patologiile care apar ulterior au o durată de 5 ori mai scurtă şi nu se mai complica la fel de mult.

Laringita, Sinuzita, Rinita

Haloterapia poate ameliora simptomele laringitei, datorită efectului higroscopic al sării.

Particulele fine saline ajunse la nivelul mucoaselor aparatului respirator și ORL extrag apa din țesut, determinând scăderea edemului și a inflamației.

Scăderea edemului duce la lărgirea căilor respiratorii.

În plus, sarea este formată în procent de 98% din clor și sodiu, ceea ce îi conferă un efect bactericid.

În 72-87% din cazurile studiate acţiunea antiedematoasa, antibacteriana şi imunostimulativa are o influenţă benefică asupra mucoasei tractului respirator superior în patologii precum: rinita vasomotorie şi alergică, rinosinuzita cronică, adenoidita, faringita cronică, etc.

Recomandare – minim de 2 ori pe săptămână timp de 3 luni

discuţii cu echipa medicală al caror scop este să îmbunătăţească cunoştinţele despre boală şi tratament);

• Consiliere psihologică, nutriţională.

Efortul efectuat va fi adaptat în funcţie de posibilităţile fiecărui pacient. Pentru aceasta, înainte de începerea programului se vor efectua câteva teste funcţionale respiratorii care au drept scop măsurarea afectării respiratorie. Cel mai important este testul cardiopulmonar de efortcare va oferi date despre limita efortului. În felul acesta se vor reduce riscurile şi se va putea adapta programul fiecărui pacient.

Pentru a fi eficient, un program trebuie să fie urmat cu seriozitate pentru o anumită perioadă de timp:

• 6 – 8 săptămâni

• 3 ședințe pe săptămână, a câte o oră.

CARE SUNT BENEFICIILE REABILITĂRII RESPIRATORII?

• Reducerea simptomelor;

• Creșterea capacității de efort;

• Creşterea autonomiei pacienților cu boli respiratorii cronice;

• Creşterea calității vieţii;

• Reducerea frecvenţei exacerbărilor BPOC;

• Reducerea numărului de zile de spitalizare­­­.

Pacientul poate fi adresat acestui program de reabilitare respiratorie de către medicul care a pus diagnosticul şi monitorizează tratamentul bolii respiratorii.

Indicaţii

Răceli sezoniere

Polipoză nazală / faringiană

Apnee (sforăit)

Amigdalită cronică

Rinite, sinuzită, faringită, otite

Astm bronșic, bronșită asmatiformă

Bronșită tabacica

Traheobronșită cronică

Emfizem pulmonar

Pneumonii (după stadiu acut)

Bronsiectazii

BPOC (bronhopneumopatie cronică obstructivă)

Insuficiență respiratorie obstructivă

Alergii la poluanți industriali sau domestici

Silicoză grad I și II

Afecțiuni dermatologice (eczeme, psoriazis, dermatită atopică, acnee)

Oboseală cronică, rezistență scãzutã la stres

Nevroze, depresie

Contraindicaţii

MStadiul acut al bolilor respiratorii

Tuberculozã activã (tuberculozã pulmonarã – TBC)

Boli neoplazice

Hipertensiune arterialã necontrolate medicamentos sau oscilanta

Insuficientã cardiacã

Insuficientã renalã sau transplant renal

Infarct miocardic recent

Hemoptizii (tuse cu sânge)

Insuficientã respiratorie

Boli infecto-contagioase

Boala Basedow

Cardiopatie cronicã ischemicã decompensatã

Cord pulmonar cronic decompensat

Micoze pulmonare

Sarcinã avansatã